Els nostres clàssics: Tirant lo Blanch

El segle XV és el segle d'or de la literatura valenciana. Ho sabies?

Va ser durant aquest segle que escriptors i escriptores valencians van elaborar una de les millors literatura de la nostra cultura literària. És a aquesta època on es creen els nostres clàssics. 

Algunes de les obres que es van escriure són tan famoses que fins, i van ser tan importants que, fins i tot, apareixen al Quixot de Miguel de Cervantes. El qual, en boca del seu protagonista principal "Quixot" diu que la novel·la Tirant lo Blanch, és la millor obra del món.

Tirant lo Blanch, va ser escrita per Joanot Martorell, sembla que entre el 1460 i el 1464, i fou publicada a València l'any 1490. Forma part de les obres anomenades incunables. Saps el que vol dir això? Una obra incunable és aquella que es està impresa (no manuscrita) al segle XV, des de la data d'invenció de la impremta fins al 31 de desembre de 1500. Com que era els inicis de l'impremta, aquestes obres no tenen el segell o signatura que marca qui és l'editor, per tant no es pot saber ben bé, on van ser impreses. 

És un llibre de cavalleries, la qual narra alguns dels successos més importants de la història d'Europa, mitjançant una història ficticia. És una de les obres universals més importants perquè tracta temes històrics, però al mateix temps també trobem amor, amistat, engany, traïció, misteri, guerra, batalles, etc. 

Ací et deixem un BookTrailer d'aquesta obra perquè la conegueu un poc millor. 



Hi ha moltes edicions i adaptacions del Tirant lo Blanch, totes elles vàlides. T'animem a que lliges aquesta obra meravellosa amb una temàtica diversa, amb escenes eròtiques, d'humor, de tristor, de misteri, etc. 
De segur que gaudeixes llegint-la. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Enric Valor: l'home de les rondalles

Els nostres clàssics: Curial e Güelfa

La llegenda de Sant Jordi