Enric Valor: l'home de les rondalles



Sabeu qui era Enric Valor?

Ho hem explicat breument en l'entrada anterior, però ara, aprofundirem sobre la figura d'aquest home. 

Enric Valor va nàixer al 1911 a Castalla (Alacant), al si d'una família de la petita aristocràcia rural. Va estudiar per a mestre en l'Escola de Comerç d'Alacant, però aquest no era el seu somni. 

Així que, als dènou anys, va estudiar de forma autodidacta llengua i literatura catalanes, i va entrar en la redacció de la revista Tio Cuc amb la finalitat de publicar cursos d'ortografia valenciana. Seguit el seu objectiu d'aconseguir depurar la llengua valenciana, i que la gent aprenguera a escriure bé el valencià publicà diversos articles i cursos en molts diaris, com Curso de lengua valenciana (1961), Millorem el llenguatge (1971), o Curso medio de gramàtica referida especialmente al País Valenciano (1973). Així com també escrigué manuals sobre la normativització i l'ús del valencià, alguns dels quals encara s'utilitzen com la Flexió verbal.

A banda de diverses publicacions relacionades amb la normativa i l'estadarització de la llengua valenciana, també escrigué diverses novel·les com L'ambició d'Aleix, o la trilogia Cicle de Cassana.

Però l'obra més important d'Enric Valor és, sense cap dubte, les Rondalles valencianes.

Durant els anys 50, Valor va decidir recopilar i arreplegar totes les rondalles i llegendes de la cultura valenciana, amb la finalitat de poder conservar-les en format escrit, i no oral com s'havien conservat fins ara. Valor va aconseguir arreplegar un total de 36 rondalles. La seua finalitat era evitar que, amb el pas del temps, aquestes històries es perden, ja que formen part del imaginari popular de la nostra tradició oral, i per això, són mereixedores de gran importancia, hem de conèixer-les i transmetre-les per evitar que acaben en l'oblit. 

A internet podeu trobar nombroses pàgines webs, PDF o blogs que narren alguna o diverses rondalles que arreplegà Enric Valor. Sobretot el diari digital VilaWeb ha publicat diverses d'aquestes, les qual han sigut agrupades a un document anomenat "Rondalles valencianes d'Enric Valor a VilaWeb".

En l'apartat "còmic" de la pàgina de publicacions de l'AVL trobareu un còmic explicant la vida d'Enric Valor, també trobareu en l'apartat "auques" trobareu un auca amb la mateixa temàtica que el còmic. Aquests recursos us poden resultar interessants per a conèixer de forma més divertida i entretinguda la vida d'aquest meravellós autor valencià. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els nostres clàssics: Curial e Güelfa

La llegenda de Sant Jordi