A què jugaven els nostres iaios i les nostres iaies?

Sembla mentida, però fa molts pocs anys que existeixen els entreteniments que coneixem en l'actualitat com els videojocs, les consoles, la televisió, la internet, els mòbils, les tauletes, etc.
Aleshores, com jugaven i s'entretenien els nostres iaios? i a què jugaven si no tenien accés a la xarxa?

Molt senzill, els nostres iaios jugaven a jocs tradicionals. Aquests són jocs dels "de tota la vida", els quals amb pocs materials una bona colla d'amics podien passar llargues estones de diversió i entreteniment assegurat. 

Alguns dels jocs tradicionals són:

La baldufa o troma 

Imatge relacionadaAquest joc consistia en un instrument, anomenat "trompa" o "badufa", el qual es feia girar sobre la seua punta metàl·lica. Per poder aconseguir que aquest joguet guirara sobre si mateix, el  que es feia era giravoltar-lo amb un cordell, a l'extrem del qual es solia posar una moneda de 25 pessetes, per tal d'agafar-lo millor i conseguir major potència. 

Es solien fer competicions i trucs amb els amics, per tal de fer més divertit aquest joc. 


Sambori 

Resultat d'imatges de sambori jocAquest joc consistia en saltar a peu coix sobre unes figueres geomètriques que s'havien dibuixat amb anterioritat en terra. 

Primer es llançava una pedra, anomenada tella, que assenyalava fins quina casella es podia arribar. Sempre s'havia de seguir un determinat ordre. 




Plantats 

Un xiquet o xiqueta corre per agafar els altres. Quan l’agafa el porta a una mena de presó amb un vigilant, els altres han d’intentar salvar-los xocant-li la mà al empresonat i vigilant que no els agafen a ells.


Cursa de sacs

Imatge relacionadaEls xiquets i xiquets es ficaven dins de sacs de tela, i feien curses per veure qui arribava abans a la meta saltant dins del sac.






Mocador

Resultat d'imatges de juego pañueloEs posen dos fileres de xiquets i xiquetes a cada banda del camp (cada banda és un equip) i se’ls assigna un número.

Algú es col·loca al centre i diu un número. Els que tenen eixe número ixen corrent, han d'intentar agafar el mocador i arriba a la línia on està el seu equip sense ser atrapat.

Guanya el grup que més vegades agafa el mocador.




Saltar a la corda 

Mentre dos xiquets o xiquetes agafen les extremitats d'una corda i la fan girar, altre xiquet o xiqueta entre dins, i li canten una cançó típica d'aquest joc. Els xiquets i xiquetes han de evitar caure, entropessar o parar de saltar a la corda mentre es canta la cançó.


Quatre cantons

Es posen quatre jugadors, un a cada cantonada i l’altre es col·loca al mig. El del mig compte fins a tres i els quatre canvien de cantonada. El del mig ha de treure-li el lloc a un altre. El que es queda sense lloc perd i es posa al mig.
El del mig ha de tocar a un dels quatre que estan a les cantonades quan canvien de lloc a la veu de “Ja”. Al que toca es posa al mig. 


Carreres de xapes

Poden jugar dos o tres jugadors: es fa un circuit amb guix al terra. Es col·loca una xapa al inici del circuit i es va em espentant, pegant-li colps amb els dits, cada vegada un jugador haurà de pegar-li un colp, el més fort possible a la seua xapa, sense que la xapa isca del circuit. Guanya el primer que arriba a la meta. Si s'ix la xapa del circuit es torna a començar des de l’inici. 

Imatge relacionada




Joc dels disparats 

Es posen els participants fent una rotllana. El primer, a caus d’orella, fa una pregunta al de la seva dreta, i aquest, també a cau d’orella, li contesta. A continuació, aquest últim, fa la pregunta al de la dreta, i així successivament. Al final, cada un diu el que ha preguntat i el que li ha contestat. Exemple: “el 2 diu que li ha preguntat l’u i que li ha contestat el 3. 


Bales

Variant 1: Al terra és fa un cercle (flendi), cada participant posa tres beles dins del cercle. Els participants des del flendi tiren la bola a la línia, el que queda més a prop comença el joc. Han de que procurar amb una tirada desplaçar boles del “flendi” i ell no pot caure al “flendi”. Si cau, perd la partida. Cada bola que queda desplaçar el que juga se la queda. Les boles tenen, segons el seu color, un valor.

Resultat d'imatges de niños jugando canicasVariant 2: Cada jugador té una bola de cristall. El joc consisteix que, amb la teua bola, li dones tres vegades a cada bola de la resta i quan s'haja aconseguit això cal ficar la teua bola en un forat que s'ha hagut de fer en la terra. Cada vegada que aconsegueixes ficar la bola en el forat queda eliminant al que li has tocat les boles. Guanya el que queda l'últim.






Pregunta als teus iaios o iaies sobre aquests jocs, de segur en recorda algun. O, fins i tot, tal vegada, te'n diga algun de nou.

Aquest estiu, aprofita amb els teus amics per a jugar a algun d'aquests jocs, per exemple en algun parc. Ensenya'ls el divertit que pot resultar jugar a l'aire lliure amb jocs tradicionals.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Enric Valor: l'home de les rondalles

Els nostres clàssics: Curial e Güelfa

La llegenda de Sant Jordi