La nostra tradició rondallística

Fa molt de temps, quan els nostres iaios eren menuts i la televisió no existia, la forma d'entretindre's era diferent a l'actual. 

Normalment, a poqueta nit, els vellets i les vellets dels poble contaves històries antigues, rondalles, per tal d'entretindre als més joves. Els iaios i les iaies es seien a una cadira, i els joves, seien al terra, en forma de rogle, escoltant perplexos les històries que eixa nit es narraries. 

De vegades les rondalles eren llegides i altres eren narrades de memòria.


Si cliqueu en la imatge us llevarà a una pàgina on trobareu algunes de les rondalles que es narraven en aquella època, les quals són molt conegudes. 

A tot això. Sabeu què són les rondalles? 

Les rondalles són narracions breus populars que combinaven elements reals amb elements màgics, de fantasia, de llegendes, etc. Aquestes narracions són anònimes, això vol dir que el seu autor no és conegut, i estan destinades a l'entreteniment dels infants i xiquets dels pobles quan no hi havia altre tipus d'entreteniment quan es feia fosc. A més, totes elles tenen una intenció moralitzadora, és a dir, volien transmetre un coneixement sobre la vida amb xiquets. 

Normalment tenen trames molt senzilles amb situacions i personatges comuns a tots els pobles i cultures properes, així com també, estaven ambientades en un temps i un espai indeterminats, d'aquesta manera si llegeixes una rondalla, sigues del poble que sigues, de segur que et sents identificat amb ella. 

Podeu trobar algunes rondalles en vídeo en La Colla d'À Punt, per exemple algunes de les Rondalles valencianes d'Enric Valor, que era un senyor que als anys 50 es dedicà a arreplegar totes les rondalles de la nostra cultura per tal de transcriure-les i que  així no es perguen amb el pas dels anys. També en aquesta pàgina d'À Punt podem trobar les Historietes medievals (https://apuntmedia.es/va/la-colla/infantil/historietes-medievals), les quals són rondalles que els joglars contaven pels pobles. Els joglars eren persones que es dedicaven a anar poble per poble contant narracions, llegendes, rondalles, etc. per tal d'entretindre a tota la població, tant grans com xicotets. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Enric Valor: l'home de les rondalles

Els nostres clàssics: Curial e Güelfa

La llegenda de Sant Jordi