Tradicions molt nostres: La velleta de la Quaresma

La Quaresma és un període de l’any que dura quaranta dies en què els cristians celebren i recorden els darrers dies que va viure Jesús abans de morir a la creu i es preparen per a la Setmana Santa. Durant aquest temps és costum cristiana no menjar carn, només verdures, fruites, peix i pastes. 

La durada de la Quaresma té origen en el simbolisme del número quaranta: el diluvi universal que va obligar a Noe a ficar una parella de cada espècia a la seua enorme arca, va durar quaranta dies; Moisès i Elies van passar quaranta dies a la muntanya; i, Jesús va dejunar quaranta dies al desert.

La Quaresma no sempre cau en una data exacta, però sempre comença el Dimecres de Cendra (o dia de Carnaval) i acaba el Diumenge de Rams.

Popularment aquest període de set setmanes es representa gràficament per mitjà d’una vella de set cames, anomenada Vella Quaresma, que porta un bacallà en una mà i un cistell ple de verdures en l’altra. Cada setmana (els divendres) se li arrenca una cama fins arribar a Pasqua. Aquesta és una forma divertida de veure com passa el temps i saber quantes setmanes queden per arribar a Pasqua i a la primavera.

Imatge relacionada


T'animes aquest any a tallar-li totes les cametes a la velleta de la Quaresma? 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Enric Valor: l'home de les rondalles

Els nostres clàssics: Curial e Güelfa

La llegenda de Sant Jordi